De 3 grootste valkuilen bij meditatie

door | 7 03 2017

Heb jij het al geprobeerd: elke dag mediteren? Of ‘mindful’ een appel eten? Begin jij ook vaak enthousiast op dag één, maar lukt het je niet om ermee door te gaan?

Hoe komt dat toch? Wat maakt het zo moeilijk? Omdat het vaak voelt als een extra to-do op je lijst erbij. In plaats van een fijn rustmoment voor jezelf, geeft het alleen maar meer druk dat je dat óók nog moet doen tussen alle bedrijven door. En het is nogal een opgave om dat elke dag op te brengen. 

Gelukkig hoeft het niet zo moeilijk te zijn! Het kan ook op een manier die zo leuk is dat er geen sprake is van volhouden of discipline, maar waardoor je wel met gemak elke dag dat moment neemt om ‘in te tunen’ op jezelf, zodat je kalm, energiek en gefocust bent.

Lees hieronder de 3 grootste valkuilen èn de oplossingen hoe het ook makkelijker kan!

 

Dit zijn de 3 grootste valkuilen waardoor elke dag mediteren niet lukt èn de makkelijke oplossing:

 

1. Te vaak

In onze maatschappij van ‘moeten’ zijn we er heel goed in om onszelf allerlei (zelfbedachte) regels op te leggen. Zelfs voor de dingen die fijn zouden ‘moeten’ zijn, zoals een moment nemen voor meditatie.

Eén van die regels is bijvoorbeeld dat je toch echt wel elke dag móet mediteren wil je een beetje ‘resultaat’ hebben. Nog los van wat dat resultaat dan zou ‘moeten’ zijn, vraagt het nogal wat planning en doorzettingsvermogen om dit zomaar in je drukke leven te proppen. Streven naar elke dag is misschien wel veel te vaak, vooral als je net begint.

Dan wordt je meditatie één van de vele dingen die je nog moet afwerken. En als je merkt dat het niet lukt, doordat je gewoon te moe bent of doordat er andere verplichtingen roepen, dan voel je frustratie en haak je al snel af.

En dat is zonde, want je leven is zoveel leuker als je kalm en ontspannen jezelf kunt zijn in alle omstandigheden, doordat je de rust hebt genomen om af te stemmen op jezelf. Maar wat kan je dan doen?

 

Dé makkelijke oplossing:

Neem zo vaak als het jou uitkomt een moment voor jezelf: voor rust. Voor lekker dagdromen. Voor mijmeren. Voor stilte. Voor het opschrijven van alles wat je bezighoudt. Een moment met volle aandacht in het hier en nu.

Kijk wel of je het bewust kunt incalculeren als je weet dat je een ochtend of een uurtje niks hoeft. Maar dwing jezelf niet. Daarmee blokkeer je het enthousiasme. Als je een moment kans ziet voor een rust-en-oplaadmoment: pak het! En geniet er volop van. Zo is het èn makkelijker om je aandacht erbij te houden èn je hebt geen discipline meer nodig om het weer te doen, want dit is fijn! Vanuit de vrijheid die je jezelf geeft neem je misschien wel steeds vaker even zo’n mini-meditatie moment!

 

2. Te lang

Je móet minstens een half uur mediteren. Het liefst twee keer per dag! Ok, het is natuurlijk top als je dat voor elkaar krijgt, maar om dat zomaar opeens erbij te gaan doen in je drukke leven is bijna onmogelijk. Ik heb er bewondering voor wie dat werkelijk doet. En volhoudt. Tuurlijk is het een keuze om daar tijd voor vrij te maken, maar als het zoveel tijd vraagt is die stap wel erg groot. 

 

Dé makkelijke oplossing:

Laat alle regels over hoe lang jouw meditatie moment moet duren los. Er is geen wet voor, je bent niet strafbaar als je al na 5 minuten denkt: “Ik heb geen zin meer, ik stop ermee.” Verlang niet van jezelf dat je opeens heel veel tijd gaat ‘niksen’. Want onbewust ervaar je dat soms wel een beetje zo: je hebt van alles te doen en dan ga je zomaar even zitten met al je aandacht op jezelf gericht.

Maar gun jezelf wel die momenten, want je laadt je echt op. Je komt namelijk even los van de voortdurende gedachtestroom, waar je anders ongemerkt in meegezogen wordt de hele dag (en nacht?!). Door een moment te vertragen en te stoppen met je bezigheden vallen dingen op hun plek en is er ruimte voor inspiratie en het zien van nieuwe mogelijkheden.

Doe dit regelmatig, maar zo kort of lang als jij op dit moment wilt en kunt. Al is het maar één minuut. En die ene minuut ga je er helemaal voor: je laat alle gedachten over wat was of wat er gaat komen los. Geniet ervan, in het NU is er niks anders, je hoeft helemaal niks. En dan ontstaat er ruimte in jezelf. 

 

3. Te streng

Je moet het wel ‘goed’ doen: je meditatie moet voldoen aan allemaal eisen en regels. Je moet rechtop zitten. Op de grond. Alleen. Je mag niet denken… En weet ik niet wat allemaal nog meer moet volgens de ‘regels van het goed mediteren of mindful leven’. Krijg jij hier ook al stress van?

 

Dé makkelijke oplossing:

Ook hier is de oplossing weer makkelijk: neem de regels mee als leidraad, als mogelijkheid. En bepaal dan voor jezelf hoe jij wilt zitten, waar jij wilt zitten en wat jij wilt doen.

Dit is een moment voor jou. Dus je hoeft nu even helemaal nergens aan te voldoen. Ontspan. Adem in en uit met een lekkere diepe zucht! Hè hè, wat een opluchting!

 

Alle meditatieregels op een stokje!

Het lijkt misschien alsof ik me er graag makkelijk vanaf maak. En ja, dat klopt helemaal! Mijn ervaring is namelijk dat als iets leuk is en makkelijk gaat, er geen discipline voor nodig is om het vaker te doen. En zo krijg je moeiteloos het gewenste resultaat.

Toen ik een aantal jaren geleden besloot alle meditatieregels aan mijn laars te lappen en gewoon wanneer het mij uitkwam even ging zitten voor mezelf, begon het pas echt te werken. Al snel merkte ik dat ik er plezier in kreeg. En dat ik het echt miste als ik het een dag niet deed. Want het effect is zo positief. Zo is het toch een dagelijkse routine geworden.

Soms ben ik stil, soms mediteer ik, soms zing ik en soms ben ik alleen maar aan het afdwalen. En juist als ik ook gewoon ga zitten op de afdwaal-dagen verandert er toch iets.

Het maakt een verschil in mijn dag. Ik ben relaxter. Ik moet minder van mezelf. Ik laat me minder meeslepen door mijn omgeving en aan het eind van de dag heb ik veel meer gedaan èn veel meer energie over. Dus dat wil ik morgen weer!

 

Wil jij met meer gemak mediteren?

Regelmatig start er een nieuwe meditatiecursus in Den Haag.

In 7 lessen maak je kennis met verschillende meditatievormen, zodat je ontdekt wat voor jou goed werkt en je op ieder moment weet hoe je moeiteloos stil wordt, ongeacht de drukte die er is.

Meer weten? Kijk hier: happysilence.nl/meditatiecursus

 

groetjes,

Devi Taconis

Meditatie

Ontdek hoe je moeiteloos stil wordt, hoe druk je ook bent.

Regelmatig starten er nieuwe meditatie cursussen in Den Haag.

Happy Silence

Den Haag

contact@happysilence.nl

kvk 50412019

 

Algemene Voorwaarden

Privacy- en Cookieverklaring

 

Copyright © 2022 Happy Silence

Ik ben Devi Taconis

Het is mijn missie om iedereen die last heeft van drukte en stress te leren hoe je afstemt op je eigen kracht en kalmte, zodat je ontspannen door het leven gaat.

Ook als je (hoog)gevoelig bent of snel overspoeld wordt door de drukke buitenwereld.