Heb je genoeg van de chaos? Zó krijg je focus!

door | 5 04 2016 | Focus

Wat zou jij doen?

Stel: je woont in de woestijn. De zon komt op. De waterput is 3 kilometer lopen en je hebt dorst. En de 2 geiten en de koe ook. Ook al heb je niet zoveel zin in weer diezelfde wandeling en zijn er nog 100 dingen die je zou kunnen doen, je weet wat eerst: water halen. Dat is urgentie. En focussen is niet moeilijk.

Die urgentie ontbreekt bij ons vaak: als iets ècht urgent is en onmiddellijk moet, dan heb je vanzelf focus. Dat is niet altijd leuk, maar het geeft wel rust in je hoofd. In mijn vorige blog schreef ik over focus en urgentie.

Hoe krijg je nou focus als die echte urgentie ontbreekt? In dit blog geef ik je hiervoor een handige focus tool, die je helpt de dingen op een rijtje te krijgen. Stap voor stap. Wel zo praktisch èn makkelijk.

 

Hoe zou het zijn … als je weet wat je nú te doen staat?

Je gaat dan gewoon aan de slag met wat je het eerste wilt doen en de chaos in je hoofd kalmeert.

Zou het niet fijn zijn als er in je hoofd automatisch een logische volgorde zou ontstaan voor al die dingen, mooi genummerd van 1 tot 100 (of 1000)? En wat er nieuw bijkomt krijgt het juiste nummer. En waar je niks aan hebt verdwijnt vanzelf naar de achtergrond.

Helaas, we zijn geen computer die we kunnen programmeren. Daar fantaseer ik wel eens over: een delete knop op mijn hoofd. Zo zou ik mijn hoofd lekker opgeruimd houden. Al wordt het leven dan ook wel een beetje saai. En dan delete ik straks ideeën die later misschien wel heel waardevol blijken.

Gelukkig kunnen we het ook ‘handmatig’ doen: bepalen wat het belangrijkste is en in welke volgorde al die ideeën en mogelijkheden moeten komen. En het fijne is dat je vrij bent om zelf te kiezen wat bovenaan staat.

 

Focus Tool:

Volg onderstaande 7 stappen en krijg helder wat voor jou prioriteit heeft, zodat je weet waarop te focussen. Zo kun je voor jezelf balans creëren tussen de dingen die je moet doen en de dingen die je graag doet, maar waar je anders nooit aan toe komt.

 

Stap 1:

Maak een lijst met al je to do’s. Alles wat je maar kunt bedenken mag erop. Je kunt bijvoorbeeld voor morgen of voor komende week een lijst maken met alles wat je zou kúnnen (of moeten) doen.

 

Stap 2:

Maak nu een onderscheid tussen de dingen die MOETEN en de dingen die NIET per sé moeten (maar wel leuk zijn of die je gewoon wilt doen). Markeer deze, door de moet-dingen bv. rood te maken en de rest groen. Of zet ze in 2 verschillende kolommen.

 

Stap 3:

Vraag je bij de MOET dingen eens af: MOET ik dit echt? En van wie moet ik dit? Zet ze nu in volgorde van noodzakelijk naar minder belangrijk.

 

Stap 4:

Kijk dan eens naar de dingen die NIET moeten of die je gewoon WILT: waar heb je het meeste zin in? Wat maakt je het meest blij? Waar zou je het liefst meteen mee beginnen? Zet deze dingen in volgorde van leukst naar minst leuk.

 

Stap 5:

Je hebt nu 2 lijsten. Bovenaan elke lijst staat wat voor jou het belangrijkste is. Voeg deze lijsten nu eens samen tot 1 lijst en bepaal zelf de volgorde van de punten en WAT bovenaan komt. En wat onderaan de lijst staat.

Kijk ook eens of er nog iets van je lijst geschrapt kan worden? Vaak blijken dingen die in je hoofd verschrikkelijk belangrijk lijken, bij nader inzien helemaal niet noodzakelijk zijn. Dat ruimt mooi op!

 

Stap 6:

Richt nu je aandacht op nummer 1 van je lijst. En alleen op nummer 1. Zo doe je niet van alles door elkaar. Dat geeft orde in je hoofd en dat geeft weer rust.

 

Stap 7:

Pas als je het vorige punt hebt afgevinkt ga je door naar het volgende en niet eerder! Weersta de verleiding om alvast tussendoor wat anders te doen.

 

Zo krijg je meer gedaan

Soms lijkt het op deze manier misschien heel langzaam te gaan voor je de dingen gedaan hebt. Toch heb ik zelf vaak gemerkt dat ik aan het eind van de dag juist veel meer heb gedaan als ik het stap voor stap aanpak en niet 10 dingen tegelijk probeer te doen.

 

Je hebt meer energie over

Bovendien kost het minder inspanning, omdat je niet de hele tijd met je aandacht van het ene naar het andere hoeft te switchen. Dat houdt je hoofd weer rustig en zo hou je energie over. En met die energie kan je weer meer gedaan krijgen!

 

Ga jij het DOEN? Ik hoor graag je bevindingen! Stuur je me een berichtje? Of reageer direct onder dit blog.

Veel succes en doe het vooral met plezier!

 

groetjes, Devi Taconis

Happy Silence

Den Haag

contact@happysilence.nl

kvk 50412019

Algemene Voorwaarden

Privacy- en Cookieverklaring

Copyright © 2022 Happy Silence

Ik ben Devi Taconis

Het is mijn missie om iedereen die last heeft van drukte en stress te leren hoe je afstemt op je eigen kracht en kalmte, zodat je ontspannen door het leven gaat.

Ook als je (hoog)gevoelig bent of snel overspoeld wordt door de drukke buitenwereld.