Wachten? Laad je energie op met deze 5 tips!

door | 15 04 2016 | Nieuwe energie

Hoe voel jij je als je ergens moet wachten? Ongeduldig? Opgejaagd? Of geniet je ervan?! Gun jij jezelf dan wel eens een moment NIKS? Dat wil zeggen: een moment dat je niks DOET?

 

Wat doe jij tijdens het wachten?

Grote kans dat je met je telefoon in je hand staat en weer eens even in je mail kijkt, je FB checkt of een appje stuurt. Terwijl je dat 5 minuten geleden ook nog deed. Is het echt nodig? Of is het uit gewoonte? Juist zo’n moment dat je even niks hoeft kan je gebruiken om jezelf op te laden door je er helemaal aan over te geven.

Ik hoorde Kees van Kooten (in ‘Kijken in de Ziel’) vertellen over de ‘tussentijd’ die er vroeger veel meer was, zoals tijdens het schrijven. Maakte je een fout, dan pakte je de typex en schilderde je het weg (ken je het nog?). En dan moest je even wachten tot het droog was voordat je verder kon. En in die tussentijd, waarin je doelloos wacht, komen ideeën vanuit de kalmte omhoog. Gaat het ongemerkt stromen, juist omdat je het even niet stuurt. Nu ligt ons tempo zo hoog dat we nauwelijks tijd hebben voor pauze. Maar gelukkig zijn er ook nu nog steeds momenten dat we moeten wachten…

Zou het niet heerlijk zijn om die tussentijd te benutten en stil te worden? Kalm en ontspannen. Vooral als je druk bent en je hoofd overloopt: even een moment nemen om alles te verwerken. Zo kan je je gedurende de dag tussendoor weer opladen. En aan het eind van de dag heb je veel meer energie over, zonder dat je daar veel moeite voor hoeft te doen.

 

Met deze 5 tips maak je van een wachtmoment een oplaadmoment:
1. Laat je ongeduld los en geniet van een minibreak

Als ik weer eens in de langzame rij sta bij de kassa of als de trein 10 minuten vertraging heeft denk ik bij mezelf: ‘Mooi, een extra relaxmoment waarop ik helemaal NIKS hoef.’ Zo creëer ik een soort vakantiegevoel waar ik op slag ontspannen van word. Sinds ik er zo naar kijk voel ik me niet meer opgejaagd of gefrustreerd.

 

2. Adem diep in en uit

Als je bewust bent van het niks moeten op dit moment  gaat het haast automatisch: adem diep in … en uit, heel langzaam. Voel je voeten stevig op de grond. Voel hoe heerlijk kalm je wordt.

Als ik ergens buiten sta kan ik echt genieten van de frisse lucht die ik inadem. Voel hoe de lucht die je inademt door je lichaam stroomt en ruimte maakt. Wat strak of aangespannen was krijgt ruimte. En adem uit met een zucht: laat alles los wat wegkan. Soms zie ik iemand verrast opkijken na het horen van mijn uitgebreide zucht. Zou ik me daar vroeger opgelaten over hebben gevoeld, nu lach ik erom en denk ik bij mezelf: je zou het ook eens moeten proberen! Het lucht letterlijk op.

 

3. Observeer je gedachtestroom

Je hoeft je gedachten niet te stoppen of proberen stil te krijgen. Luister juist met aandacht, open en met verbazing, alsof ze niet van jou zijn. Laat ze gewoon stromen zonder in te grijpen of er op in te gaan.  

 

4. Fuck it!

Voel je je ongemakkelijk als je ergens alleen moet wachten en niks te doen hebt? Dat gebeurt vooral als je bezig bent met wat anderen van je (zouden kunnen) vinden. Besef dat het niet uitmaakt. Je hoeft nergens aan te voldoen. Maak je los van de buitenwereld en hoe je overkomt: blijf lekker comfortabel bij jezelf.

Laatst vond ik een button met de tekst ‘Fuck it!’ Als ik me eens ongemakkelijk voel herinnert die tekst me eraan om het los te laten en me te ontspannen, gewoon zoals ik ben.

 

5. Neem het ontspannen gevoel mee

Voordeel van zo’n ‘gedwongen’ relaxmoment is dat je het kalme gevoel van niks moeten mee kunt nemen in het volgende dat je gaat doen. Zo word je minder opgeslokt door wat anderen vinden, van je willen, wat zij doen of van jou verwachten. Je bent meer afgestemd op je innerlijke kalmte en zo raak je minder energie kwijt. Bovendien straal je meer rust uit, waardoor je je omgeving ook kalmer maakt.

 

Hoe langer, hoe leuker!

Mijn ervaring is dat hoe langer ik dit toepas, hoe meer ik ervan geniet. Het gebeurt me nu zelfs dat het wachtmoment me veel te snel om is, terwijl ik net lekker aan het niksen was!

Dus: geniet voortaan van de lange rij, de afspraak die te laat is of de vertraging!

groetjes,

Devi Taconis

Happy Silence

Den Haag

contact@happysilence.nl

kvk 50412019

Algemene Voorwaarden

Privacy- en Cookieverklaring

Copyright © 2022 Happy Silence

Ik ben Devi Taconis

Het is mijn missie om iedereen die last heeft van drukte en stress te leren hoe je afstemt op je eigen kracht en kalmte, zodat je ontspannen door het leven gaat.

Ook als je (hoog)gevoelig bent of snel overspoeld wordt door de drukke buitenwereld.