2 Tips bij stress en burnout
Wist je dat 1 miljoen mensen in Nederland te maken hebben met een burnout? Misschien herken jij bij jezelf ook wel wat symptomen: o.a. continue stress voelen, slecht slapen, overmatig piekeren, emotioneel, moe en/of somber zijn. Dat betekent niet dat je meteen ongerust moet worden, maar het kan handig zijn om te kijken hoe je erger voorkomt.
Ik denk dat we allemaal die drukte wel herkennen die aan overspanning en burnout vooraf gaat: je wilt een goede relatie, een leuke baan, succesvol zijn, een goede moeder zijn, sociaal naar je vrienden, je wilt alles goed doen enz. Alle ballen in de lucht houden, net als iedereen. Sterk en vrolijk zijn. En vooral niet laten merken als je er eigenlijk helemaal geen zin meer in hebt of je helemaal niet zo geslaagd voelt. Facebook staat vol met positieve verhalen hoe goed het met iedereen gaat! Dat kan best frustrerend zijn om te lezen als je zelf niet zo lekker in je vel zit.
Deze week zag ik het programma ‘Sophie in de mentale kreukels’ en dat inspireerde mij om hierover te schijven, omdat ‘happy silence’ precies het tegenovergestelde is van burn out! In het programma van Sophie Hilbrand komen een aantal aspecten aan de orde die kunnen helpen, en 2 daarvan heb ik er even voor je uitgelicht. Zelf kijken is natuurlijk ook een aanrader!
2 dingen die je kunt doen bij stress en burnout
1. We leven in een maatschappij waarin ‘doen’ de norm is. We willen alsmaar méér en alles gaat steeds sneller. Dit bijbenen gaat niet iedereen even gemakkelijk af. En ook als het je wel makkelijk afgaat is het de vraag of je leven niet veel leuker is als je wat minder doet?!
De eerste tip is dan ook: doe minder en neem meer tijd voor NIKS. Ontspannen, rust. Plan leegte in je agenda, ruimte. Tijd voor jezelf.
Hoe simpel dit ook klinkt, het toepassen is best lastig. Want het valt niet mee om de verwachtingen van jezelf en anderen los te laten zonder je schuldig te voelen of egoïstisch als je voor jezelf kiest.
In mijn studententijd merkte ik al dat ik het allemaal véél teveel vond, alle verplichtingen, dus ik schreef in mijn agenda bij een paar avonden in de week het woord ‘NIKS’ op. Om ervoor te zorgen dat ik het niet ongemerkt helemaal vol zou plannen. Dat hielp me om erop te letten, maar wat ik merkte is dat mensen gewoon meekeken in mijn agenda en dan zeiden: “Daar staat ‘niks’, dan kan je toch gewoon afspreken?!” En dan moest ik behoorlijk stevig in mijn schoenen staan om mijn vrije tijd te verdedigen! Terwijl ik van binnen eigenlijk vond (en wist) dat ik baas zou moeten zijn over míjn agenda!
Soms schreef ik ‘nepafspraken’ in mijn agenda, dan kon niemand er iets van zeggen. Dat scheelde een hoop gezeur… Uiteindelijk leerde ik om bij mezelf te blijven. Ik hoef geen redenen op te geven voor mijn planning en als iemand het nog eens zou vragen, dan kan ik ze alleen maar aanraden ook eens wat vrije ruimte in te plannen!!
En wat een vrij gevoel geeft het om steeds bewuster je eigen tijd in te delen en te beseffen dat niet alles moet wat je denkt of wat anderen doen. Laat ze maar rennen, en geniet ondertussen lekker van je eigen RUST!
2. Het blijkt inmiddels wetenschappelijk bewezen dat mindfulness helpt tegen burnout en zorgt voor minder stress en meer ontspanning in je hersenen. Ook nuttig en fijn als je niet overspannen bent!
Dus de tweede tip is: ontdek hoe mindfulness jou kan helpen om meer te ontspannen en meer te genieten.
Mindfulness is eigenlijk niets anders dan: met je volle aandacht in het hier en nu zijn, zonder te oordelen. Meestal worden we overspoeld door onze gedachten, die altijd maar doorgaan en waar we ongemerkt de hele tijd op ingaan. Er komt iets in ons hoofd op en hop: we gaan het doen of we denken verder over het onderwerp (zo ontstaan zorgen!). Hiervan loskomen is waar het om gaat bij mindfulness.
Hoe doe je dat dan?
“Mindfulness is het vermogen om in het hier en nu te zijn, te rusten in het moment, wat je ook doet. Meditatie is de beste manier om die vaardigheid aan te leren. En het resultaat is: een hoofd vol leegte.” Deze omschrijving van Andy Puddicombe vind ik heel duidelijk. Zelf heb de afgelopen jaren heel wat methoden uitgeprobeerd en sommige pas ik met plezier en succes toe in mijn eigen leven.
Mijn conclusie is dat niet alle manieren voor iedereen werken. En het verschilt ook per moment: soms is stilte fijn, soms is het prettiger om door middel van bv een mantra of een yoga oefening uit je hoofd te komen en los te komen van de eindeloze gedachtestroom.
Wat het allerbelangrijkste is: kom erachter wat je leuk vindt om te doen. Het is net als met sporten: hou je van de de sportschool? Dan kost het je niet zoveel moeite om daadwerkelijk te gaan. Maar als het alleen maar nuttig is en niet leuk, dan geeft het jezelf forceren om te gaan soms alleen maar extra stress. Misschien ga je liever lekker dansen op fijne muziek? Of lekker lopen op het strand of in het bos. Luisteren naar je eigen gevoel en kiezen wat jou aanspreekt werkt het beste. Dat is al een grote stap van stress naar happy silence!
Wil jij minder stress en ontdekken hoe mediteren jou daarbij helpt?
Regelmatig start er een nieuwe meditatiecursus in Den Haag.
In 7 lessen maak je kennis met verschillende meditatievormen, zodat je ontdekt wat voor jou goed werkt en je op ieder moment weet hoe je moeiteloos stil wordt, ongeacht de drukte die er is.
Meer weten? Kijk hier: happysilence.nl/meditatiecursus
Devi Taconis
Meditatie
Ontdek hoe je moeiteloos stil wordt, hoe druk je ook bent.
Regelmatig starten er nieuwe meditatie cursussen in Den Haag.
Happy Silence
Den Haag
contact@happysilence.nl
kvk 50412019
Copyright © 2022 Happy Silence
Ik ben Devi Taconis
Ook als je (hoog)gevoelig bent of snel overspoeld wordt door de drukke buitenwereld.